Барем еднаш во животот, секоја личност ќе доживее болка во грбот. Обично се случува како резултат на неправилно држење на телото или без физичка активност, но некои повреди, како и истегнувања.

Болката во грбот може да исчезне сама по себе, а потоа да се врати веднаш по неколку дена, или може да биде прилично ослабувачка и да трае долго време. Ако сте од оние несреќни страдатели, денес ќе ви претставиме неколку едноставни вежби кои ќе ја намалат болката, како и ќе ја подобрат вашата подвижност.

Според некои експерти, вежбите за стапала се најдобриот начин за намалување на болката во грбот.

Со зајакнување на стапалата и мускулите во нозете, ќе имате можност да го подобрите држењето на телото, како и да ја балансирате и да ја вратите вашата подвижност.

Нозете исто така се подложени на голем притисок и абење секој ден, а исто така треба да се чуваат во совршено здравје во секое време. За несреќа, ретко обрнуваме внимание на здравјето на стапалата. Со текот на времето, тие се влошуваат и го отежнуваат одењето, што исто така резултира со болки во грбот, како и некои други видови на болка.

Ризикот од проблеми со стапалата значително се зголемува по 50 години, и ако тие се некако погодени, тоа ќе влијае на нашето држење и мобилност исто така.

Без редовно вежбање, не постои начин да се одржи правилниот проток на крв и да се одржат нашите мускули во оптимална форма.

Исто така, ова е една од основните причини за болка во грбот. Нашата рамнотежа зависи од соодветната мускулатура, како и од усогласувањето на коските и правилното држење на телото – ако нешто не е совршено усогласено, сигурно ќе страдате од болка во грбот.

Некои студии покажаа дека жените кои носат високи потпетици се изложени на поголем ризик од болка во грбот, што се однесува до проблемите со нивното држење на телото.
Ова исто така значи дека ако сакате да ги одржувате здравјето на нозете и грбот во совршена форма, мора да ги исфрлите потпетиците и да направите и некои промени во животниот стил.

1. Одење на прсти

Ова е едноставна вежба што можете да ја направите во секое време и на кое било место. Треба едноставно да ги соблечете чевлите и да одите на прстите околу 20 секунди за да ги истегнете лигаментите и мускулите.

2. Притискање на прстите

Ова ќе го зајакне малиот проток на крв во нозете, како и да ги релаксира мускулите. Треба да стоите исправено и малку да ги свиткате колената, а потоа обидете се да ја фатите земјата со прстите што е можно посилно. Треба да држите околу 3 секунди и да ја повторувате вежбата десет пати.

3. Фатете молив со прсти

Ова е многу едноставна вежба – треба да ставите пенкало на подот, да го фатите со прстите и да го држите околу 5 секунди пред да го ослободите пенкалото. Повторете ја вежбата од 5 до 10 пати.

4. Вртење на глуждот

Овој вид вежба е лесен, како и забавен начин на истегнување на стапалата и опуштање на мускулите. Треба да легнете на подот и да ги истегнете нозете нагоре кон таванот. Потоа, започнете да правите неколку кругови во воздухот. Ротирајте во насока на стрелките на часовникот и спротивно од стрелките на часовникот околу 10 секунди и повторете ја вежбата 2 до 3 пати.

5. Истегнување на тетивата на петицата

Треба да стоите исправено свртени кон ѕид со десната нога пред вас, а десното колено е малку свиткано. Потоа, движете ги колковите полека кон ѕидот додека ги држите потпетиците на земја. Држете ја оваа позиција колку што можете повеќе, по можност 30 секунди и повторете ја.

6. Штикли

Треба да седите на подот и да ги истегнете нозете. Сега, треба да се обидете да ги фатите прстите додека се виткате напред и да ги повлечете во спротивна насока околу 30 секунди. Оваа вежба треба да ја повторите два пати по нога.

7. масажа на стапалата

Бавната масажа на стапалата е одличен начин да ги опуштите нозете, како и да ја подобрите нивната подвижност. Можете да го направите тоа со превртување на ногата над тениско топче на земја околу една минута.

8. Истегнување на нозете и прстите нагоре

Треба да се спуштите на грб на земја и да ги истегнете нозете напред, а потоа да земете крпа, да ја завиткате околу едната нога и да ја подигнете кон главата. Потоа, држете околу 20-30 секунди и повторете ја вежбата со другата нога.

9. Истегнување во опсегот на отпор

Треба да седите на подот со грб исправен и нозете пред вас. Сега, треба да го завиткате едниот крај на лентата за отпор на ногата, а другиот на стол. Повлечете се назад и свиткајте ја ногата додека не почувствувате отпор, а потоа држете околу 15 секунди, повторувајќи го истегнувањето 2-3 пати. Треба да го повторите со двете нозе.