Слично со мајчиното млеко – Што го прави толку посебно млекото од магаре?

Магарешкото млеко може да звучи како трендовски новодојденец на пазарот на млеко, но во реалноста, тоа постои илјадници години.

Магарешкото млеко има долга историја на медицинска и козметичка употреба.

Хипократ, наводно, го користел како третман за артритис, кашлање и рани. За Клеопатра се вели дека ја одржувала својата мека и мазна кожа со бањи од магарешко млеко. Тоа има антимикробни својства и се користи како народен лек за третман на инфекции, вклучувајќи голема кашлица, како и вируси.

Во споредба со млекото од други животни како крави, кози, овци, биволи и камили, магарешкото млеко најмногу личи на мајчиното млеко од луѓето. Всушност, за прв пат се користело во 19 век за да ги хранат бебињата без родители . Одгледувањето магариња станува сè попопуларно. Сепак, повеќето фарми се мали со 5-30 магариња. Секое од нив произведува само околу 4 чаши (1 литар) млеко дневно. Така, млекото е малку тешко да се најде и се смета за специјалитет.

Магарешкото млеко е многу слично на мајчиното млеко и кравјото млеко.

Обезбедува витамини и минерали заедно со протеини. Има помалку маснотии, а со тоа и калории, и има повеќе виамин Д од другите млека. Повеќето калории во магарешкото млеко доаѓаат од јаглехидрати, кои се во форма на лактоза. Магарешкото млеко е слично на мајчиното млеко по тоа што е ниско во казеин и повисоко во сурутка. Протеинот од сурутка во млеко од магаре е значаен по своите антимикробни својства. Содржи соединенија кои можат да спречат раст на вируси и бактерии.

Предности на млекото од магаре

Фановите на магарешко млеко често го пијат за неговите здравствени придобивки, кои ги надминуваат неговите нутриционистички содржини. Особено привлекува големо внимание како зајакнувач на имунитетот. Со оглед на неговата значително помала содржина на казеин, многу луѓе со алергија на протеини од кравјо млеко можат да толерираат млеко од магаре, бидејќи откриваат дека магарешкото млеко не предизвикува алергии. Тоа може да биде плус за секој што е алергичен на кравјо млеко, но може да има корист од протеините и другите хранливи материи што ги обезбедува ова млеко.

Италијанско истражување спроведено на 81 дете со алергија на кравјо млеко открило дека сите можат да пијат млеко од магаре без никаква негативна реакција.
Сепак, ако имате позната алергија, проверете кај вашиот лекар пред да пробате млеко од магаре. Додека магарешкото млеко содржи помалку казеин од кравјо, дури и трага од количество казеин може да предизвика анафилакса кај некои луѓе.
Друга важна компонента на млекото од магаре е лактозата. Таа му помага на вашето тело да апсорбира калциум, што е важно за зајакнување на коските. Млекото од магаре исто така предизвикува клетките да произведуваат азотен оксид, соединение кое помага во проширување на крвните садови. Азотниот оксид може да го подобри протокот на крв во вашите крвни садови, што пак го намалува крвниот притисок.

Други употреби на млеко од магаре

Магарешкото млеко е повеќе од прехранбен производ. Исто толку е добро познато по неговата употреба како состојка во козметиката. Всушност, веројатно ќе имате многу подобра среќа да најдете хидратантни креми и сапуни за кожа од магаре, отколку пијалоци од млеко од магаре. Протеините во магарешкото млеко имаат можност да привлечат и задржат вода, што го прави одличен хидратантен крем.

Некои од протеините во магарешкото млеко функционираат и како антиоксиданти. Тие помагаат да се заштитат клетките од оксидативно оштетување, вклучувајќи го и оној предизвикан од изложување на сонце, обезбедувајќи придобивки против стареење.

Магарешкото млеко е скапо и можеби е тешко да се најде како пијалок, но сепак можете да ги искористите неговите козметички придобивки. Козметичките производи што може да имаат млеко од магаре како главна состојка се, хидратантни креми за кожа, маски за лице, сапуни и шампони.

Advertisement