Медицинските експерти открија дека во близина на центарот на главата има големи плунковни жлезди.

Тие биле откриени од лекари во Холандија додека ги испитувале пациентите со рак на простата со напреден тип на скенер. Пациентите биле инјектирани со радиоактивна гликоза за откривање на тумори во телото.

Сепак, тие откриле нешто неочекувано. Во задниот дел на носниот дел од фаринксот (назофаринкс) – зад носот и над непцето, во близина на центарот на главата – виделе големи плунковни жлезди.

„Луѓето имаат три големи плунковни жлезди, но не тука. Единствените плунковни и мукозни жлезди во назофаринксот за кои знаеме се микроскопски мали и има околу илјада нив рамномерно распоредени. Можете да го замислите нашето изненадување кога ги откривме овие “, вели радиологот Војтер Вогел од холандскиот институт за рак.

Плунковните жлезди лачат плунка, која е клучна за функционирањето на дигестивниот систем, а повеќето од нив се произведени од три големи жлезди – сублингвална, субмандибуларна и мирисна (паротидна).

Постојат околу 1.000 помали жлезди во главата, рамномерно распоредени околу усната шуплина, но тие се толку мали што може да се видат без микроскоп.

Новото откритие на тимот на Вогел е многу поголемо и се состои од две претходно неоткриени жлезди, кои потенцијално би можеле да станат четврта голема плунковна жлезда.