Предупредување на видовитиот старец од Света Гора: Не правете го ова за да не си ги проколнете дечињата

Старецот Пајсие кој живеел на Света Гора испрати порака до родителите да не си ги проколнуваат своите деца, бидејќи ако тоа го сторат навистина детето ќе страда.

Детето на кое родителот ќе му рече„Оди по ѓаволите“ веднаш оди во рацете на ѓаволот, бидејќи тогаш тој има отворен пат кон него и на ѓаволот му е дозволено да прави што сака со детенцето.

Наместо да зборувате лошо на своите дечиња, би ви било подобро да ги благословите и да барате од Бога секогаш да ги следи среќа.

Со овие зборови треба да се молите за своите деца: Господе, бессмртен, од кого излегува добро и благослов, целосно се молам за децата кои ми ги подари за јас да ги родам. Чувај ги во својата милост и светост, за твоето име да биде славно и во нив.

Дајте ми трпение и моќ, да ги научам моите деца да веруваат во вас и да ве сакаат онака како што треба. Вгради им во срцето страв за сите пороци кои постојат во овој свет, за да можат да одат по вистинскиот пат без грешки.

Нека нивните ангели чувари секогаш бидат со нив и да ги чуваат од лошите духови. Ако моите деца погрешат некогаш пред вас, ве молам не им вртете грб, бидете милостлив, бидејќи вие сте единствени кои ја чистата човековата душа од гревови.

МАЈЧИНА МОЛИТВА: Овие зборови секоја мајка треба да ги знае за добро на своите деца

Сочувај ги моите деца од гневови, зло, несреќи…

О, Господе, јас ви се молам наградете ме и мене со радост и веселба од моите деца. Годра и среќна со своите деца да можам да стојам пред вас и да кажам: “Еве ме Господе со децата кои ми ги даде, со нив заедно да го величиме вашето име- Амин”.

Advertisement