Секој има различна рутина кога ќе се разбуди, но за многу луѓе се сведува на: проверка на социјалните мрежи, станување од кревет, миење и пиење на првата шолја кафе.

Она што многу луѓе го забораваат во целиот процес е да пијат барем една чаша вода, а тоа има влијание врз процесите во нашето тело и врз тоа како се чувствуваме во текот на денот.

Дури и ако пиете доволно вода во текот на денот, треба да се грижите за тој утрински внес на оваа скапоцена течност.

Нашето тело губи најмногу вода за време на спиењето, особено кај луѓето кои рчат или дишат преку устата. За да не изгубиме премногу вода, нашето тело лачи хормон вазопресин, кој служи за задржување на водата за време на спиењето, но се лачи за време на подоцнежниот дел од спиењето. Ова значи дека ако не спиете доволно, ќе бидете уште повеќе дехидрирани наутро, а тоа е само уште една причина прво да земете чаша вода, а не шолја кафе. И тука се корисните ефекти на водата за пиење наутро.

Го подобрува метаболизмот

Истражувањата покажаа дека кога пиете барем една чаша вода наутро, можете да го забрзате метаболизмот до 30%. Водата на празен стомак помага при варење и ако не се забавувате да пиете чиста вода, во неа можете да додадете малку мелен ѓумбир или цимет.

Спречува камен во бубрег

Најголемо влијание врз спречувањето на камења во бубрезите има редовно доволен внес на вода во текот на денот, а чаша вода наутро помага во разредување на супстанциите во урината што предизвикуваат појава на камења. Можете исто така да помогнете со додавање парче лимон.

Против главоболки

Една од главните причини за главоболка е дехидрираност, а превенцијата може да се направи од раните утрински часови. Помислете на водата како лек против главоболка, која ја пиете лесно во текот на денот и започнувајте веднаш штом ќе се разбудите.

Исфрла токсини

Меѓу причините зошто е важно да се внесе доволно вода е што хидриран организам има помалку токсини во него. Поголем внес на вода значи повеќе патувања во тоалетот, што дополнително значи повеќе отрови исфрлени од телото. Звучи едноставно, и лесно може да се заборави.

Намалува киселина во желудник

Ако имате проблеми со киселина во желудникот во текот на ноќта, чаша вода кога ќе се разбудите ќе ја исчисти останатата киселина од хранопроводот и забите и ќе ја намали препознатливата непријатност. И тогаш, продолжете да пиете доволно вода до крајот на денот.