Дали е можно да се пие рибино масло во текот на целата година?

Во принцип, со витамин Д може да се предозирате, но ако земате рибино масло во текот на целата година во препорачаните дози, тоа нема да се случи.

Треба да се има предвид дека постојат два вообичаени типа рибино масло: трескав црн дроб (навистина има многу витамин Д) и други слични видови риби во кои содржината на овој витамин е мала.

Рибиното масло од повеќето видови риби е извор на корисни масни киселини.

Премногу често, храната не може да ја надополни потребната доза на витамин Д. На пример, обезмастеното млеко и млечните производи содржат мала количина од тоа. Запомнете дека ова е витамин растворлив во маснотии и кога производот се намалува, соодветно, и витамин Д исчезнува.

Тоа е, колку е помала содржината на маснотии во млекото, толку помалку ќе содржи витамин Д. И палминото масло, како и многу други растителни производи, е целосно лишен од овој корисен витамин.

Излегува дека, меѓу другото, рибиното масло е ефикасен лек за депресија.

Тоа е според студијата на истражувачите од Универзитетот во Илиноис во Чикаго (САД), која открила дека рибиното масло предизвикува антидепресивно реакција.

Лидерот на тимот и коавтор проф. Марк Расеник вели дека студијата нуди голем број нови откритија кои би можеле да им помогнат на научниците подобро да разберат како работи мозокот. Како и зошто некои луѓе реагираат на лекови за депресија, додека други добиваат ограничени придобивки од земање антидепресиви.

„Интересно беше да се пронајдат научни докази дека рибиното масло, достапен производ, може да биде ефикасен третман за депресија“, рече проф. Расеник.

„Откривме дека рибиното масло делува на т.н. глијални клетки, не неврони. За многу години, научниците не обрнуваа доволно внимание на овој вид мозочни клетки околу невроните. Но, постојат докази дека тие може да играат улога во депресија. Нашата студија сугерира дека популацијата на глијалните клетки исто така може да игра важна улога во дејството на антидепресивите.

Advertisement