Дали е добро да пиете кафе за време на бременоста?

Идните мајки на љубителите на кафе мора да се прашуваат во одреден момент дали и до кој степен треба да се ограничи кафето за време на бременоста.

Дали кофеинот од кафе и други пијалоци лошо влијаат на вашето бебе?

Научниците од американскиот Национален институт за здравство го истражуваа овој конкретен проблем и дојдоа до заклучоци и препораки за кои веруваат дека треба да бидат донесени веднаш. Врз основа на студијата, во која учествувале 1228 млади американски жени кои биле бремени во периодот од 2007 до 2011 година, авторите утврдиле дека максималната поднослива дневна доза на кофеин за бремени жени е 200 мг. Оваа количина кофеин е содржана во приближно 2 шолји кафе. Од друга страна, чаша црн чај, во зависност од видот и должината на подготовката, содржи од 20 до 60 мг кофеин. Енергетските пијалоци обично содржат 60 до 80 мг кофеин на 250 мл и кока-кола од 24 до 32 мг на 250 мл.

Сепак, прекумерната потрошувачка на кофеин може да го зголеми ризикот од спонтан абортус.

Прекумерното пиење кафе особено за време на првиот триместар од бременоста и може да го зголеми ризикот бебе да се роди при раѓање, што пак може да биде поврзано со идните здравствени проблеми, како што се респираторни или мускулни проблеми.

Поради ова, се препорачува драстично да се намали, па дури и целосно да престане да пие кафе и пијалоци со кофеин во текот на првиот триместар од бременоста, а потоа да го ограничиш дневниот внес на кофеин до максимум 200 мг.

Научниците исто така предупредуваат дека чоколадото содржи кофеин – млечното околу 20 мг на 100 гр, додека во 100 гр црно чоколадо со 70% делови од какао има 80 до 120 мг кофеин.

Advertisement