Проблемот со хормоните кај жените може да биде последица на животниот стил, стресот, нарушувањата во исхраната …

Нарушувањата во лачењето на полови хормони кај млади жени можат да бидат последица на животниот стил, како што се нарушувања во исхраната, зголемување на телесната тежина или слабеење, прекумерна физичка активност или неактивност, биолошки, хемиски, фактори на радијација и стрес.

Покрај тоа, нарушувањата во лачењето на други ендокрини жлезди, исто така, можат да влијаат на оваа нерамнотежа, како што се дисфункција на тироидната жлезда и надбубрежните жлезди, хипофизата и можат да бидат последица на многу хронични заболувања, како што се дијабетес, заболување на црниот дроб, заболување на бубрезите, психијатриско заболување, или последица на терапија за овие хронични заболувања.

Магдоносот е идеален и се препорачува за регулирање на хормоналната нерамнотежа.

Лисјата на магдонос се одлични за регулирање на хормоните.

Магдоносот се препорачува на луѓето во менопауза, но исто така и на помладите девојчиња за регулирање на хормоните. Во принцип, тој има корисен ефект врз целиот ендокрин систем.

Неколку суви листови од магдонос треба да се истурат со 200 милилитри врела вода и да се остават да отстојат од 10 до 15 минути.

Ако користите свежи лисја, потребно е да отстои 12 часа во топла вода.

Пијте најмалку двапати на ден.

Чајот од магдонос се покажа како одличен начин за трајно регулирање на овој здравствен проблем.

Чајот се подготвува со варење на околу 15 грама корен од магдонос, што сте го исекле на коцки, во 200 милилитри вода.

Откако ќе зоврие чајот, оставете го да отстои околу 5 минути. Чајот се пие 2 до 3 пати на ден, наутро, понекогаш преку ден и навечер пред спиење.