Често ни изгледа дека за исхраната богата со витамини потребни ни се многу пари, но вистина е дека постојат бројни намирници кои се добри за здравјето, а не чинат многу.

Една таква корисна, но евтина намирница, а тоа е квасецот кој содржи дури 17 витамини, а посебно е најважен Б-комплексот. За да ги задоволите дневните потреби, доволно е 15 грама квасец, а тоа е една супена лажица.

Тие тврдат дека само една лажица квасец во себе содржи доволно количина на витамин Б. Овој витамин е значаен поради тоа што ја подобрува работата на срцето, нервниот систем и метаболизмот. Во квасецот има и калциум кој ги јакне коските, но и забите.

Квасецот е лек и за воспаление на потната жлезда, но и многу други кожни заболувања. Препорака: секој ден во период од четири седмици да консумирате по две лажици квасец во комбинација со салата или пак јогурт.

Квасецот исто така е решение доколку имате сува и проблематична кожа, витаминот Б кој го содржи ќе ги реши сите ваши дерматолошки проблеми.