Сите ја исфрлате лупката од кромид и не знаете колку е корисна за вашето здравје. Некои парчиња зеленчук редовно се отфрлаат, на пример кромидната лупка.

Еве ги придобивките од овој дел од кромидот:

  • Го намалува ЛДЛ холестеролот и крвниот притисок
  • се бори против алергии
  • го намалува воспалението
  • го стимулира растот и функцијата на мускулите
  • лекува депресија
  • Лекува некои форми на рак

Други придобивки:
Некои луѓе препорачуваат кромидски капки за да го ублажат чешањето и другите проблеми со кожата.

Исто така, водата од лушпите е популарна за омекнување и мазнење на косата.

Advertisement