Симптом кој може да најави деменција е многу очигледен: Обрнете внимание само на една работа

Студијата на австралиски и американски научници анализирала податоци од 16.855 луѓе на возраст над 65 години и заклучила дека ако постара личност почне да оди побавно од вообичаеното, може да биде изложен на зголемен ризик од развој на деменција, особено ако има нарушена меморија, јави мрежата Јама.

Студијата покажа дека луѓето кои го забавуваат одењето секоја година имаат поголема веројатност да развијат деменција. Ризикот бил поголем доколку, покрај побавното одење, имале и постепено послаба меморија.

Сличен заклучок дошле и американските истражувачи кои спровеле студија во 2020 година во која учествувале 9.000 луѓе. Присуството на благо когнитивно оштетување не мора да значи дека ќе се појави деменција.

Само 10 до 20 проценти од луѓето на возраст над 65 години со благо когнитивно оштетување и оштетување на меморијата на крајот развиваат деменција. Во многу случаи, симптомите остануваат исти со текот на времето, па дури и се подобруваат ако постарото лице води физички и психички активен живот.

Загрижувачки бројки: Околу 50 милиони луѓе во светот страдаат од деменција, а се предвидува дека до 2050 година тој број ќе се зголеми тројно.

Се верува дека повеќето од симптомите кои би можеле да укажуваат на деменција се појавуваат уште 20 до 30 години пред дијагнозата, научниците сметаат дека е многу важно навреме да се идентификуваат факторите на ризик и да се спречи деменцијата што е можно повеќе.

Advertisement