Артритисот е оштетување на зглобовите кој што е проследен со воспаление на телото. Ова е честа патологија, а главниот симптом кај истата е силната болка.

Исфрлање на храната која што предизвикува проблеми, може да го отстрани вишокот течност, да ја намали тежината (што е дополнителен стрес за зглобовите) и да ги намали воспаленијата и болката.

Храната која што треба да се избегнува кај артритисот и болки во зглобовите:
Месо: свинско, говедско, пилешко – предизвикуваат процеси кои што го нарушуваат здравјето на коските.

Млечни производи: млечните производи се главен извор на калциум и витамин Д кои што се неопходни поради здравото коскено ткиво. Меѓутоа, млечните производи можат да го влошат текот на артритисот, поради тоа докторите треба да одлучат дали смее да консумирате млечни производи при таква дијагноза.

Јаглени хидрати: покрај вишокот килограми, јаглените хидрати ќе предизвикаат запушување на крвните садови, отежнат проток на кислород и хранливи состојки во вашите зглобови.

Глутен: се верува дека поттикнува процеси кои предизвикуваат воспаленија. Медицински истражувања потврдиле дека доколку од исхраната го исфрлите оризот, јачменот и пченицата тогаш состојбата може значително да се подобри.

Сол: Зголеменото внесување на солта може да предизвика сериозно пореметување во органите и ткивата, но и зглобовите.
Пржена храна: Луѓето кои се борат со артритис мораат да престанат да консумираат пржена храна.

Алкохолни пијалоци: Употребата на алкохолните пијалаци не придонесува ништо за вашето тело. Алкохолот може да ја влоши тежината на било која болест во телото.