Абдоминалните масни наслаги се проблем затоа што абдоминалните мускули обично никогаш не се активираат.

Покрај тоа што е естетски проблем, тие можат да доведат и до здравствени непријатности како што се дијабетес и срцеви заболувања, па затоа се препорачува редовно вежбање и правилна исхрана како ефикасно решение за проблемот.

Основните вежби за рамен и затегнат стомак се стомачните.

Постојат неколку варијанти на овие вежби, но доволно се добри и најосновните.

Вежбајте стомачни мускули 2 до 3 пати неделно во неколку серии за да го одржите мускулниот тонус и да ја зголемите мускулната маса. Кога не вежбате, мускулите мируваат, а масните наслаги што ги покриваат сепак најдобро се отстрануваат со намалена исхрана и грижа за храната што ја јадете.

Вежби на подлога

Легнете на грб со свиткани колена и нозете потпрени на подот. Држете ги рацете зад главата, подигнете ја главата, вратот и рамената, а потоа подигнете го торзото користејќи ги стомачните мускули додека челото не се приближи до колената. Паузирајте неколку секунди, а потоа полека вратете се во првобитната положба. Повторете ја вежбата најмалку 10 пати.

Скокање јаже

Вежбите за скокање јаже се особено препорачани за регулирање на масните наслаги и согорувањето на мастите околу стомакот. Направете на почетокот да ви биде полесно, сè додека не се навикнете да воспоставувате што е можно повеќе повторувања и во најкус можен рок. Обидувајте се да издржите повеќе време без пауза, за вежбите да бидат доволно ефикасни.

Возење велосипед

Рекреативно возење велосипед е одличен начин да согорувате калории и да се ослободите од салото на стомакот. Возете велосипед во природа на кратки и долги растојанија најмалку 3 пати неделно. Три месеци редовно возење ќе ги даде првите видливи резултати и ќе го зголеми протокот на кислород во крвта, што е важно при согорувањето на калориите и одржувањето на соодветна телесна тежина.

Забелешка:

Отстранувањето на масните наслаги од стомакот е 70% здрава исхрана и 30% од вежбање.