Експерти велат дека треба да избегнувате да го правите ова, ако не сакате да се појавувате пред другите несигурни во себе.

Самодовербата е непостојана работа и може лесно да се изгуби.

Многу луѓе сакаат да се појават самоѕверени и сигурни пред другите, дури и ако не мора да се чувствуваат сигурни – особено затоа што на самодовербата обично се гледа како пожелна особина во секоја врска, професија, па дури и ситна интеракција. Сепак, може да ја изневерите вашата несигурност, дури и без да сфатите. Според експертите, ова е единствената навика што прави да изгледате помалку сигурни на другите: претерано извинување.

„Една лоша навика во која може да се пронајдеме е прекумерно извинување“, вели Мишел Паргман, LMHC, советник за ментално здравје со седиште во Флорида. „Трошејќи толку многу енергија на одрекување од сопствените мисли и мислења може да заврши ненамерно со чувство на безмоќност пред нашата публика.

Ова е јасен знак за недостаток на самодоверба затоа што „луѓето кои се сигурни веруваат дека имаат право да имаат свое мислење“, според Мелиса Сноу. И кога самоуверените луѓе ќе ги презентираат своите чувства и мислења на автентичен начин без да се извинат, тоа им ја прави јасно сликата на другите за нивната самодоверба.
Тања Далтон, експерт за продуктивност и стратег за раст, вели дека многу луѓе преоѓаат во лоша навика да кажат „жал ми е“ кога всушност немаат причина да се извинат – и дека недостатокот на размислување е прилично очигледен за другите.

Колку пати сте рекле” Извинете” без никаква причина?

Се извинуваме ако доцниме на работа, или треба да презакажеме состанок затоа што имаме болно дете дома. Се извинуваме за нашите чувства , емоции, дури и за нашиот успех “. Но, велејќи„ Извини “ постојано , ние несакајќи се девалвираме себеси“.

Овој вид на несамодоверба се појавува почесто кај жените.

И тоа е поткрепено со истражување: Често цитирана студија објавена во 1989 година од лингвистката Џенет Холмс открила дека за скоро 200 извинувања, 75 проценти од нив биле понудени од жени, а не од мажи.

Но, зошто жените се извинуваат дури и кога не им е жал?

Паргман вели дека многу пати, жените се обидуваат да „пренесат учтивост, љубезност и сочувство кон другите“ кога се извинуваат за работи за кои не е потребно извинување. И, кога жените се извинуваат за своите чувства, мисли или мислења, тие исто така „се обидуваат да кажат дека другите имаат право на свои мислења и ставови“, исто така.

Постојат подобри начини да го направите ова без непотребно извинување.

Поавтентична комуникацијата може да биде со тоа што ќе кажете нешто како„ Не се обидувам да ти ги наметнам моите верувања “, а потоа да споделите какви се вашите верувања“, вели таа. На овој начин учтиво ја пренесувате вашата порака без да се извините, а сепак покажувате дека имате доверба во важноста на вашите мислења – дури и ако другите не се согласуваат.