Кои се раните симптоми на мултиплекс склероза: Можат да се појават уште во дваесеттите години

Симптомите на мултиплекс склероза може да се појават неочекувано рано, а често се појавуваат и исчезнуваат додека не станат толку сериозни што е неопходна помош од лекар. Според Американското здружение за мултиплекс склероза, повеќе од два милиони луѓе во светот се соочуваат со оваа болест, пишува Active Si, а пренесува City Magazine.

Мултиплекс склероза е хронична, имуно-воспалителна болест која влијае на централниот нервен систем – мозокот, ‘рбетниот мозок и оптичкиот нерв. Најчесто се јавува на возраст од 20 до 45 години, два пати почесто кај жените отколку кај мажите и во многу различни форми.

Многу пациенти со мултиплекс склероза можат да продолжат да живеат активен живот, при што симптомите се појавуваат повремено, додека во некои случаи се јавува потешка форма која предизвикува тешка попреченост.

Мултиплекс склероза се нарекува и болест со илјада лица, бидејќи знаците и симптомите на болеста се манифестираат многу различно, во зависност од делот на нервниот систем што е зафатен. Овие често се симптоми кои исто така може да се поврзат со други болести и состојби.

Многу често, сепак, болеста започнува со воспаление на оптичкиот нерв, двојно гледање, вртоглавица, нарушување на рамнотежата или меморијата и концентрацијата.

Еве неколку вообичаени рани знаци на мултиплекс склероза:

Оштетување на видот
Визуелните нарушувања се меѓу најчестите симптоми на мултиплекс склероза. Ако забележите визуелни нарушувања – како на пример гледање низ непроѕирно стакло или вода, дури и кога не ги напрегате очите, можеби е време да го посетите вашиот лекар.

Вртоглавица
Друг симптом би бил вртоглавица, кога брзо ќе станете. Се јавува кај луѓе со низок крвен притисок, а може да биде последица на пад на шеќерот во крвта или физички напор. Како знак на мултиплекс склероза, може да се појави ненадејно, предизвикувајќи гадење и повраќање. Доколку се препознаете во овие зборови, консултирајте се и со лекар.

Проблеми со мочниот меур
Овој здравствен проблем се јавува кај 80 проценти од пациентите со мултиплекс склероза, што предизвикува честа потреба од одење во тоалет.

Когнитивни проблеми
Околу 60 проценти од пациентите пријавуваат проблеми со мултитаскинг, концентрација, внимание и проблеми со меморијата. Понекогаш има: депресија, нервоза, промени во расположението или емоционални испади.

Вкочанетост
Вкочанетоста е типична за мултиплекс склероза, а многу пациенти ја пријавуваат дијагнозата како еден од симптомите.

Хроничен замор
Заморот кој трае со недели и ви пречи на секојдневната работа го заслужува вашето внимание, без разлика што се сомневате дека тоа е причината.

Тоа може да биде толку интензивно кај пациенти со мултиплекс склероза што дури и наједноставните задачи стануваат премногу тешки за нив. Некои го опишуваат заморот како одење по кал, како штотуку да истрчале маратон или како чувство дека ќе добијат грип.

Мускулна болка и слабост
Половина од пациентите доживуваат дневна болка, понекогаш придружена со неконтролирани движења или слабост.

Совет: Ако имате симптоми кои ве загрижуваат, разговарајте со професионалец. Не чекајте ситуацијата да се влоши или да погодувате дали го имате овој здравствен проблем.

Advertisement