Ѓумбирот против утрински мачнини, но може да го користите за уште многу здравствени проблеми…

Ѓумбирот е цветно растение кое потекнува од Југоисточна Азија. Тој е меѓу најздравите (и највкусните) зачини на планетата. Често се нарекува корен од ѓумбир или, едноставно, ѓумбир. Може да се користи свеж, сушен, во прав, или како масло или сок. Тој е многу честа состојка во рецептите. Понекогаш се додава во преработена храна и козметика.

Еве 11 здравствени придобивки од ѓумбирот кои се поддржани од научни истражувања.

1. Содржи ѓумбирол, кој има моќни лековити својства

Ѓумбирот се користи за да помогне во варењето на храната, да го намали гадењето и да помогне во борбата против грипот и настинката. Уникатниот мирис и вкус на ѓумбирот потекнуваат од неговите природни масла, од кои најважен е ѓумбиролот.
Има моќни антиинфламаторни и антиоксидативни ефекти. На пример, може да помогне во намалување на оксидативниот стрес, што е резултат на прекумерна количина на слободни радикали во телото.

2. Може да третира многу форми на гадење, особено утринска мачнина

Ѓумбирот се чини дека е многу ефикасен против гадење. Може да помогне во ублажување на гадење и повраќање кај луѓе кои подлегнале на одредени видови на операција. Исто така може да помогне во гадење поврзано со хемотерапија, сепак, може да биде најефикасен кога станува збор за гадење поврзано со бременоста, односно утринска мачнина. Само 1-1,5 грама ѓумбир може да помогне во спречување на разни видови на гадење.

3. Може да помогне при слабеење

Ѓумбирот може да игра важна улога во губење на тежината.
Способноста на ѓумбирот да влијае на губење на тежината може да биде поврзана со некои одредени својства, како што е неговиот потенцијал да помогне да се зголеми бројот на потрошени калории или да се намали некое воспаление.

4. Може да помогне при остеоартритис

Остеоартритисот вклучува дегенерација на зглобовите во телото, што доведува до симптоми како што се болки во зглобовите и вкочанетост. Постојат некои студии кои покажуваат дека ѓумбирот е ефикасен во намалувањето на симптомите на остеоартритис, особено остеоартритис на коленото.

5. Може драстично да ги намали шеќерите во крвта и да ги подобри факторите на ризик за срцеви заболувања

Ѓумбирот може да има моќни антидијабетични својства. Докажано е дека ѓумбирот го намалува нивото на шеќер во крвта и ги подобрува различните фактори на ризик за срцеви заболувања кај луѓето со дијабетес тип 2.

6. Може да помогне во лекување при лошо варење на храната

Ѓумбирот го забрзува празнењето на желудникот, што може да биде корисно за луѓето кои имаат проблем со варење на храната и други непријатности во стомакот.

7. Може значително да ја намали менструалната болка

Дисменорејата се однесува на болка за време на менструалниот циклус. Една од традиционалните употреби на ѓумбир е за ублажување на болката, вклучително и болка при менструацијата, особено кога се зема на почетокот на менструалниот период.

8. Може да помогне во намалување на нивото на холестерол

Високото ниво на холестерол е поврзано со зголемен ризик од срцеви заболувања. Храната што ја јадете може да има силно влијание врз нивото на холестерол. Постојат некои докази, и кај луѓето и кај животните, дека ѓумбирот може да доведе до значително намалување на ЛДЛ (лошиот) холестерол, вкупниот холестерол и нивото на триглицериди во крвта.

9. Содржи супстанца што може да помогне во спречување на рак

Ѓумбирот е проучен како алтернативен лек за неколку форми на рак. Антиканцерогените својства се припишуваат на ѓумбирол, кој се наоѓа во големи количини во суровиот ѓумбир. Ѓумбирот може да биде ефикасен против други гастроинтестинални карциноми, како што се карцином на панкреас и рак на црн дроб, како и против рак на дојка и рак на јајници.

10. Може да ја подобри функцијата на мозокот и да заштити од Алцхајмерова болест

Оксидативниот стрес и хроничното воспаление може да го забрзаат процесот на стареење. За нив се верува дека се меѓу клучните двигатели на Алцхајмеровата болест и когнитивниот пад поврзан со возраста. Антиоксидантите и биоактивните соединенија во ѓумбирот можат да ги инхибираат инфламаторните реакции што се случуваат во мозокот. Ѓумбирот може да помогне директно да се подобри мозочната функција.

11. Може да помогне во борбата против инфекциите

Екстрактот од ѓумбир може да го инхибира растот на многу различни видови бактерии, ефикасен е против оралните бактерии поврзани со гингивит и периодонтитис. Овие се воспалителни заболувања на непцата.

Advertisement