Сигурно сте го сонувале истиот сон неколку пати. Дали треба да бидете загрижени?

Околу 60 до 70 проценти од возрасните имале такво искуство. Д-р Клифорд Сегил, невролог од американскиот здравствен центар Провиденс Сент Џон, вели дека различни делови на мозокот можат да се активираат во различни соништа.

Ако соништата се повторат, тоа значи дека истите делови на мозокот ќе се активираат повеќе од еднаш.

Неврологот Гај Лешинер од болницата Бриџ во Лондон истакнува дека повторувањето на сонот вели дека неговата емотивна содржина е многу важна. Истите соништа се траума, фрустрација …

Тогаш се активира лимбичкиот систем во мозокот, област во облик на бадем, која ги обработува емоциите. Истражувањето од 2017 година покажа дека соништата можат да се повторат поради психолошка фрустрација. На пример, ако не сте примиле нешто што ви припаѓа или посакувате, и тие исто така можат да се појават како траума од минатото.

Луѓето со посттрауматско стресно нарушување многу често ќе ги имаат истите соништа или ќе имаат кошмари поврзани со одреден настан, вели Лешинер. Бидејќи тие доживуваат силни емоции во ваквите соништа, најдобро е да ги разбудите. Но, станува збор за фактот дека емотивниот проблем никогаш не бил целосно обработен, па ако станува збор за тешки соништа, треба да побарате помош од експерти.