Во 1 кг вода се ставаат 20 парчиња обичен локум ( без никакви додатоци ).

Се вари да стигне до пола литар и пред крајот се ставаат 20 ментол бонбони (од краш  зелените).

Се вади смесата и се додаваат по желба неколку ливчиња слаткарче. Се чува во фрижидер и се конзумира по една лажица, три пати на ден.

За 2-3 дена се чисти шлајмот од градите.