Vажно е на време да ви воочите симптомите како би можеле да се лечите и да го избегнете проблемот. Високото ниво на тестостерона доведува до циста.

Ова се 10те најчести симптоми:

Нередовна менструација. Нередовната менструација е нормална кај младите личности, но често се јавува и кај полицистичноте јајници.

Исклучок на менструацијата е уште еден важен симптом на полицистични јајници. Може да се случи жената да не добие менструација и по неколку месеци.

Зголемена влакнетост на лицето и телото, се случува кога има вишок од тестостерона во телото. Жените кој ја имаат ова појава, исто така имаат полицистични јајници.

Тенката коса и нејзино опаѓање се знакови на полицистични јајници. Нормално е косата да паѓа, но ако премногу паѓа, посоветувајте се со лекар.

Акните се често нормална појава. Некогаш се појавуваат пред менструалниот циклус и слично. Но, сепак многу укажуваат и на полицистични јајници, ако ги има многу, т.с. ако се изразено црвени или жолти.

Дебелењето може да укажува на овој проблем. Многу жени здраво се хранат, се движат и пак се дебели, т.с. не можат да слабеат. Прашање е како е тоа можно, а не ни паѓа ни на памет дека можеби е заради полицистичните јајници.

Високиот крвен притисокдоведува до срцеви заболувања, а обично личностите со високиот крвен притисок имаат полицистични јајници.

Ненормални промени на бојата на кожатае уште еден од симптомите. Најчесто се со темниот тен кој се јавува на челото, градите, пазувите, пупките, вратот.

Стресот и нервозата. Обично личностите со полицистични јајници имаат нервоза и стрес многу често.

Депресијатачесто го следи овој симптом.