Покрај тоа, бананите се одличен извор на триптофан. Оваа есенцијална аминокиселина помага во производството на серотонин во организмот кој природно го смирува организмот и помага при предизвикување сон. Млекото е исто така добар извор на триптофан, па затоа не е изненадувачки што мајките им давале на бебиња пред спиење, пишува „Ремиди дејли“.

Каков вид банани е најдобро да се јаде? Колку е позрела бананата, толку повеќе скробот во неа се претвора во шеќер. Тоа е скроб кој е одговорен за подолгото чувство на ситост.

Истражувањата покажуваат дека незрелите банани содржат 80 до 90 проценти јаглехидрати кои, како што зреат бананите, се претвораат во бесплатни шеќери. Затоа луѓето кои страдаат од дијабетес треба да јадат од оние кои се помалку зрели.

Од друга страна, зрелите банани полесно се варат и затоа се подобар избор за лица кои имаат проблеми со варењето. Имено, недоволно зрелите банани содржат отпорен скроб што на некои луѓе им е потешко да го варат, а бидејќи отпорниот скроб се менува во обичен шеќер, а како бананата станува позрела, станува полесна за варење.

Третата категорија се многу зрели банани кои на делови се кафеави. Тие се полни со шеќерен скроб, но исто така се полни со антиоксиданси кои го штитат организмот од слободни радикали, го забавуваат стареењето, го намалуваат холестеролот, го намалуваат ризикот од рак, го штитат срцето и крвните садови, пишува Хајат.