Дали знаете дека емајлот на забите е најтврда супстанција во човечкото тело? Тој игра важна улога во заштитата на забите од потенцијални повреди.

Сепак, ние се стремиме да го повредиме, благодарение на некои навики. Така, понекогаш дури и без внимание, ги кршиме забите.

1. Не обрнувате внимание на стомачните киселини

Според стоматолозите, проблемите со зголемена киселост се меѓу главните причини за ерозијата на забниот емајл.

Кога јадете храна која предизвикува киселост, а состојбата не се третира, исто така може да предизвика киселина во усната шуплина. И тие имаат ерозивен ефект врз забите.

2. Претерувате со агруми

Денес, диетите се широко распространети за детоксикација на телото со конзумирање сок од лимон и агруми.

Сепак, според истражувањето, ова можеби не е особено корисно за здравјето на забите. Содржината на лимонска киселина во агрумито, особено во лимон, го уништува емајлот на забите.

3. Времето помеѓу оброците е премногу долго

Често поради секојдневниот зафатен живот, повеќето од нас не јадат редовно. Стоматолозите, сепак, предупредуваат дека ова може да биде катастрофално за забната глеѓ.

Препорачливо е да не поминувате повеќе од 2 ½ – 3 часа помеѓу оброците. На пример, ако имате појадок во 9:30 часот, ручајте не подоцна од 12:30 часот.

4. Претерувате со вино

Ако планирате да се опуштите со чаша црвено вино во раката, забите може да бидат засегнати.

Истражувањата покажаа дека потрошувачката на вино може да го оштети забниот емајл на долг рок.

Advertisement