Медицинските својства на лукот се познати и се користат како дел од природната медицина илјадници години. Како прво, тоа е моќен антибиотик, како и антиоксиданс, кој ефикасно се бори против инфекции и болести.

Најдобро време за консумирање на овој зеленчук е првото нешто наутро затоа што вашиот стомак е празен и може целосно да ги апсорбира хранливите материи во лукот.

Лукот е најдобриот природен лек за хипертензија бидејќи го држи крвниот притисок под контрола без да предизвика никакви несакани ефекти.

Покрај тоа, нема ништо што го спречува воспалението подобро од лукот, што го прави овој зеленчук исклучително корисен за луѓето кои страдаат од артритис.

Јадењето лук на празен стомак ефикасно ги намалува симптомите на артритис и болки во зглобовите.

Лукот исто така спречува инфекции од разни видови, вклучувајќи габични, ХПВ и бактериски инфекции.

Јадењето лук на редовна дневна основа може да ви помогне полесно да се борите против овие инфекции.

Покрај тоа, јадењето чешне лук наутро ќе ја подобри функцијата на вашиот имунолошки систем и ќе ве направи помалку подложни на инфекции и бактерии, што е особено важно ако често страдате од настинки, алергии на носот или други болести.

Едно чешне лук содржи 5 мг калциум, 12 мг калиум и над 100 сулфурни соединенија, што го прави овој зеленчук далеку супериорен во однос на какви било апчиња или додатоци.

На крај, но не и најмалку важно, лукот ја подобрува функцијата на белите дробови и спречува бројни респираторни заболувања, вклучувајќи пневмонија, бронхитис, кашлица