Меѓу главните функции на витаминот Б12 е да ги одржува здрави нервните и крвните клетки и да се одвива правилниот процес на копирање и множење на ДНК клетките. Многу често се случува исхраната да е слаба со витамини, што може да влијае врз работата на мозокот.

Витаминот Б12 припаѓа на групата витамини растворливи во вода и е исто така познат како цијанокобаламин. Тоа е потребно за метаболизмот на аминокиселината хомоцистеин, чие покачено ниво доведува до срцеви заболувања.

Недостатокот на витамин Б12 може да доведе до анемија, која се развива постепено со текот на времето и може да се влоши ако не се лекува на време.

На ниско ниво на витамин Б12 во организмот е можно да се доживее болка од едната страна на лицето.

Не може да се даде точен опис на оваа болка, бидејќи се опишува поинаку од пациентите. Може да се појави како досадна болка под пределот на окото, може да се случи да се прошири на челото или да се спушта од скалпот до крајот на носот. Обично е краткотрајна, но се споменува како болна.

Невралгијата на лицето може да биде поврзана со недостаток на витамин Б12, според студијата на MD Edge Neurology, 14-ти Конгрес на Меѓународното друштво за главоболка.

Недостаток на витамин може да предизвика изолирана невралгија на лицето, без оглед на тригеминална невралгија и периферна невропатија.

Истражувачите откриле дека третманот со витамин Б12 во заразна форма ја олеснува состојбата, а пациентите рекле дека ја ублажува болката и вкочанетоста во погодената страна. Студиите исто така покажаа дека луѓето со невралгија на лицето често развиваат лабилен херпес, чија манифестација се намалува со примена на третман. Болката во устата исто така може да биде резултат на недостаток на витамин Б12 и да биде форма на невралгија на лицето.

Не се исклучени стоматолошки проблеми, сепак, заболеното лице може да се пожали на чувство на печење во устата, глоситис – воспаление на јазикот, ранички. Симптомите се поврзани со намален број на цревни крвни клетки, како резултат на недостаток на витамин Б12 и помалку кислород што стигнува до јазикот и ткивата на усната шуплина.

Витаминот Б12 е синтетизиран од бактерии кои се наоѓаат кај животински организми. Нејзини извори се храна од животинско потекло, како црн дроб, црвено месо, млеко и млечни производи, јајца, некои риби како што се скуша, треска, сардини и лосос и морска храна, како што се школки. Пронајдени во квасец и некои производи од соја.