Колената ја превземаат тежината на нашето тело во текот на целиот животен век. Поради овој факт, исклучително е важно да се води грижа за зглобовите на коленото, тетивите, коските и мускулите.

По одредена возраст или начин на живот, во кој секојдневно ги преоптоваруваме колената, почнува да се појавува болка. Во многу случаи, вината за болката е вкоренета во прекумерната телесна тежина, болести поврзани со возраста или хронични состојби.

Други причини, исто така, може да бидат предизвикани од болка, како што се носење непријатни чевли, затегнат нерв, траума, инфекции, нарушувања на циркулацијата, гихт.

Затоа, клучно е дека болката во коленото се дијагностицира точно и навреме. Нашиот совет е да се консултирате со специјалист ако болката трае премногу долго и нема очигледна причина за нивно појавување.

Нашата традиционална медицина нуди голем број на рецепти за болка во коленото.

Добрата вест е дека нашата народна медицина нуди голем број на рецепти и методи кои можат да ви помогнат да се справите со огорчувачка болка.

Еве 4 лесни и ефикасни народни рецепти за болка во коленото: 

РЕЦЕПТ 1

Производите што ви требаат се:

  • 50 грама камфор (тоа е бела кристална материја со силен мирис што се добива од камфорово дрво и се употребува во медицината),
  • 100 грама медицински алкохол,
  • 100 грама суров протеин и
  • 50 грама сенф.

Првиот чекор во подготвувањето е да се измеша камфор во алкохол. Потоа додавате сенф и на крај го ставате протеинот додека постојано мешате.

Со добиената мешавина, тријте ги зглобовите на коленото. Се препорачува да ја користите мешавината пред спиење.

РЕЦЕПТ 2

Овој рецепт е погоден за луѓе кои имаат постојана болка во коленото. Исклучително е лесен и достапен.

Потребно ви е само:

  • рен и
  • топла вода.

Потопете ги лисјата од рен во врела вода и нанесете ги на колената 2-3 часа на ден. Коњските лисја имаат можност да апсорбираат соли, што помага при болки во зглобовите.

За ефект, мора да ја повторувате постапката секој ден во времетраење од 1 недела.

РЕЦЕПТ 3

За повредени колена и зглобови, едноставно кога чувствувате болка ноќе го компресирате болното место со домашен сапун, се додека не се чувствувате подобро.

РЕЦЕПТ 4

Во случај на болка во коленото, следната компресија ќе ви помогне многу.

Потребно ви е:

  • 12 супени лажици амонијак,
  • 3 супени лажици вода,
  • 1 лажиче мед и
  • ‘ржано брашно.

Се подготвува со мешање на сите состојки (без оглед на редот) и со додавање доволно брашно за да се направи хомогена смеса која може да се стави на болниот зглоб.