Мажите треба да се откажат од алкохол 6 месеци пред зачнување на бебето

Примената на алкохол за време на бременоста веќе долго време е поврзана со разни вродени дефекти на фетусот и ментална ретардација во подоцнежните фази од животот на детето. Новата студија, меѓутоа, ги открива ефектите врз фетусот на алкохолот на таткото користена пред зачнувањето и неговата поврзаност со вродени кардиоваскуларни малформации.

Податоците од истражувањето покажуваат дека татковците кои консумирале алкохол три месеци пред зачнувањето, имале 44% поголем ризик да имаат дете со срцева слабост од оние кои не консумираат алкохол. Проспективната студија открила и дека ако татковците биле склони кон пиење (конзумирање на 4-5 алкохолни пијалоци во една „сесија“), ризикот од кардиоваскуларни абнормалности кај бебето бил поголем 52%. За жените, од друга страна, кои консумирале алкохол пред да забременат, ризикот од кардиоваскуларни абнормалности кај фетусот бил 16% поголем од оние кај очекуваните мајки кои не консумираат алкохол.

Претходните студии покажаа дека изложеноста на алкохол доведува до мутации на ДНК во развој на сперматозоиди и промени во нивната активност, иако механизмите на овие феномени сè уште не се разјаснети.

Студијата е објавена овој месец во Европскиот весник за превентивна кардиологија. Тоа е мета-анализа и преглед на претходните податоци на оваа тема. Авторот на студијата, Хин од Школата за јавно здравје Ксиангхуа на Централниот јужен универзитет во Чангша, Кина, ги предупредува странските медиуми дека потрошувачката на алкохол е штетна не само за поединецот, туку и за неговата или нејзината идна генерација, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни абнормалности .

Иако можеби не секогаш предвидуваме една идеја, д-р Хин ги советува мажите да престанат со консумирање алкохол најмалку шест месеци пред зачнувањето, а жените најмалку една година, како и за време на бременоста.

Сепак, податоците покажуваат дека зголемувањето на ризикот од кардиоваскуларна малформација кај фетусот не било статистички значајно кога идните родители консумирале ниски количини алкохол.

Ова е прва студија за да се прикаже ефектот што го осиромашува алкохолот врз фетусот пред зачнувањето кај двајцата родители – досега, претходните студии се фокусираа на ефектот на консумирање алкохол на мајката кај фетусот. Вродените малформации се водечка причина за смрт кај новороденчиња и влијаат на 1 кај 33 бебиња. Кардиоваскуларните малформации се со најголема зачестеност на дефекти при раѓање, во повеќето случаи придружени со други лезии и ментална ретардација.

На глобално ниво, секоја година се раѓаат околу 1,35 милиони бебиња со вродени кардиоваскуларни дефекти, кои, дури и хируршки корегирани, значително го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања подоцна во животот.

Потребно е повеќе истражување во иднина за да се разјасни механизмот на штетниот ефект на алкохолот врз сперматозоидите и јајце клетката пред зачнувањето. Сепак, од резултатите е јасно дека очекуваните родители треба да прекинат со потрошувачката на алкохол помеѓу шест месеци и една година пред планираното зачнување. Елуцирање на други вакви штетни фактори може да доведе до намалување на вродени заболувања во иднина.

Advertisement