Експертите откриле кај кои здравствени проблеми оваа навика може да помогне.

Доколку нечии препораки сакаме да ги слушнеме тогаш тоа сигурно се оние совети од стогодишниците. Додека денес слушаме дека за здравјето се неопходни здравата исхрана и физичката активност, безброј пати сме слушнале од постарите – секое утро по една ракија.

Меѓутоа, дали во тоа има вистина? Не е необично некои луѓе по напорен ден да се опуштат со чашка алкохол, но постојат примери во кои се наведува дека алкохолните пијалаци им помагаат на луѓето во поодминати години.

Марк Бехрендс живеел 110 години, а како што се наведува, една негова навика била пресудна. Имено, Марк секој ден пиел по една лименка пиво, а Луис Бесингер ќерката на Марк, тоа го потврдила.

Според нејзините зборови, Марк постојано истакнувал дека живее толку многу поради тоа што секој ден точно во 15 часот пие по едно пиво. Според магазинот „American Journal of Medicinal Sciences“ пивото содржи повеќе протеини и витамин Б од виното.

Пивото има еднаква количина на антиоксиданти како и виното, но специфичните антиоксиданти се различни поради тоа што јачменот и хмељот кои се користат во произведувањето на пивото содржат различни видови флавоноиди во споредба со црвеното вино.

Умереното пиење пиво исто така е поврзано со намален ризик од кардиоваскуларни болести и вкупната смртност. Истражувањето покажало дека пивото дава значајна заштита од стресот. Исто така може да се спречат и проблеми со гојазност и дијабетес тип 2.