5G технологијата во светот предизвика бројни дискусии за нејзините потенцијални неповолни здравствени ефекти, а многумина се прашуваат како можеме да се заштитиме од ваквото зрачење?

5G технологија и како да се заштитите од зрачење

Во повеќе држави веќе започна тестирањето на 5G технологијата, што предизвика голема дебата во светот заради потенцијалните неповолни здравствени ефекти.
Мобилната технологија значително напредуваше во последните децении. Без уреди како што се мобилни телефони, таблети и лаптопи, тешко е да се замисли секојдневниот живот, а Wi-Fi мрежата стана „нешто што мора да се има“, односно што мора да има на секое место каде што се собираат луѓето.

Накратко, живееме во свет каде неизбежно сме изложени на зрачење на таканаречените електромагнетни полиња на радиофреквенција, без разлика дали се во домот, канцеларијата или јавниот простор. И бидејќи скоро секој чекор од начинот на кој можеме да ги видиме базните станици кои ни овозможуваат добро покривање на сигналот, факт е дека дури и на отворено, не можеме целосно да го избегнеме ова зрачење.

Ризици од прекумерно изложување

Здружението за заштита од електромагнетно зрачење веќе долго време предупредува на штетноста по нашето здравје. Истакнуваат мислења и истражувања од институции и експерти. Безжичната технологија (мобилни телефони, Wi-Fi…) што испушта електромагнетни полиња може да има негативни ефекти врз здравјето на луѓето, особено за младите луѓе чии мозоци сè уште се развиваат. За жал, има далеку по потенцијални последици. Добро е познато дека електромагнетното зрачење може да биде штетно од прекумерно и продолжено изложување. Затоа, секако се препорачуваат мерки на претпазливост.

5G технологија и како да се заштитите од зрачење?

Основното правило што треба да се донесе колку што е можно е да се намали бројот на уреди што зрачат во домот и да се скрати колку е можно повеќе време на изложеност на нивно зрачење. Се разбира, тешко е да се очекува во денешно време дека едноставно ќе се одрекнеме од сите придобивки на технологијата. Сепак, неговата рационална употреба може да се донесе. Во вашиот дом, ова значи дека ниеден мобилен телефон или компјутер не смеат да имаат простор во спалните соби. Освен ако немате друг простор, тие дефинитивно треба да бидат исклучени во текот на ноќта. Вие исто така треба да го минимизирате бројот на часови што ги поминувате на вашиот компјутер.

Еве 11 мобилни мерки на претпазливост:

 • Не го држете вашиот мобилен телефон до глава пред да остварите повик
 • Користете звучник или жични слушалки (доколку е возможно)
 • Избегнувајте да зборувате кога мобилниот сигнал е слаб
 • Изберете модели со најниска специфична вредност за специфична апсорпција (SAR)
 • Избегнувајте да носите мобилен телефон до вашето тело (носете го во чанта)
 • Не оставајте го вашиот мобилен телефон до главата кога спиете (не користете го како будилник)
 • Доколку го чувате мобилниот телефон во спалната соба или ако веќе го користите како будилник, поставете го на авионски режим
 • Наместо да остварувате говорни повици, дајте им приоритет на користењето на текстуалните пораки (СМС, пошта, чет ..)
 • Кога е можно, претпочитајте да користите Wi-Fi преку мобилниот (по некое правило, поврзувањето е пократко)
 • За подолги разговори, менувајте ја страната на главата
 • Избегнувајте да остварувате телефонски повици во мали затворени простории (лифт, автомобил…)

Дискусиите за радијациското оштетување на електромагнетните полиња со радиофреквенција се интензивираат во последните неколку месеци откако првата  мрежа започна да работи. Ова е петта генерација на мобилни телекомуникациски мрежи кои ветуваат што очекува пазарот со нетрпение – уште побрз пренос на податоци. Така, многу од работите што траат неколку минути денес може да се завршат за само неколку секунди.

5G зрачењето е како живот во микробранова печка

Се разбира, технологијата 5G исто така повлекува и лансирање на соодветни 5G уреди, но и различна технологија потребна за ракување со мрежи заснована врз масовното спроведување на технологија за мали ќелии, која мора да биде многу погусто распоредена од претходните базни станици.

Како пример за тоа што нè чека, можеме да ги цитираме проценките од акцентот со седиште во САД. На крајот на 2017 година, во САД имало приближно 320,000 4G базни станици, а за мрежата 5G ќе бидат потребни 769.000 мали ќелии (базни станици).

Од друга страна, 5G зрачењето се споредува со брановите што се во микробранови печки.

Така може да го прочитате мислењето на Др. Јаел Стаина од хебрејскиот универзитет во Ерусалим, кој предупредува дека човечката кожа, како сунѓер, апсорбира повеќе од 90% од микробрановата радијација и дека нашите тела ќе спроведат 5G зрачење.

Производи за заштита од зрачење

Со оглед на тоа дека ретко сме во состојба да влијаеме врз глобалните трендови како индивидуи, најмногу што можеме да направиме е да се обидеме да се заштитиме од електромагнетно зрачење колку што дозволуваат нашите околности. Постојат дури и производи на пазарот кои можат да ни помогнат. Но, при купувањето, дефинитивно ви е потребна претпазливост.

Може да се добијат онлајн „штитови“ за лаптопи (во форма на торби или влошки), маски за мобилни телефони, па дури и бои за ѕидови, фолии за прозорци и материјали од кои ќе може да се прават завеси или облека.

Пред да одлучите за ваков чекор, се препорачува да побарате мислење од експерт.