Народните лекови се многу добредојдени одвреме-навреме, кога сакате да го зајакнете телото и да се подготвите за новата сезона.

Медот и јаболковиот оцет имаат благотворно дејство поради нивните способности да се бранат од инфекции и да третираат различни околности кои влијаат на подобриот квалитет на животот.

Здравствени придобивки од мешавина од јаболков оцет и мед:

  • 1. Подобро здравје и елиминирање на болките во зглобовите (добро за болки од артритис);
  • 2. Елиминирање на киселината;
  • 3. Подобрување на дигестивното здравје, вклучително и проблеми со запек;
  • 4. Губење на тежината;
  • 5. Го намалува нивото на холестерол и го намалува крвниот притисок;
  • 6. Го намалува воспалението на грлото;
  • 7. Дава повеќе енергија;
  • 8. Лек за лош здив;
  • 9. Младешки изглед и подобрување на состојбата на кожата;
  • 10. Намалување на воспаленијата.

Зошто е ова добитна комбинација?
Предностите на овој напиток можат да се објаснат врз основа на хемиските карактеристики на состојките и интеракцијата со телото. Многу експерти веруваат дека стануваме болни кога нашето тело претерано ја зголемува киселоста (pH под 7).

Оцетот природно е кисел, но кога се консумира, станува алкален. Медот исто така има ниска pH вредност, но ја зголемува алкалноста на телото во моментот на консумирање.

Овие две супстанци се совршен начин организмот да се ослободи од прекумерната киселост и покрај стресниот начин на живот и консумирањето нездрави намирници и пијалаци. Нашето тело функционира на најдобар и најздрав начин кога pH вредноста во телото е помеѓу 7,0 и 7,4 благо алкална.

Како да направите напиток од јаболков оцет и мед:
Можеби прво ќе се борите со силниот вкус во устата, но кога ќе ги почувствувате придобивките, најверојатно ќе посакате да се држите до рецептот.

Кога да го пиете?
Најдобро е мешавината да ја пиете на празен стомак, наутро. Консумирајте ја околу 20-30 минути пред јадење. Бидете доследни и користете ја секојдневно. Некои предлагаат зголемување на внесот на два, или дури трипати дневно, во зависност од вашите потреби и толеранција за вкус.

Јаболковиот оцет може да има интеракција со диуретици, лаксативи и лекови за дијабетес и срцеви заболувања, па ако планирате да го користите секојдневно, консултирајте се со вашиот лекар за да избегнете интеракции со лековите што ги земате.