Секоја хемиска супстанца е првенствено штетна за белите дробови, особено кај астматичарите. Токсичната супстанција влегува во крвта и предизвикува многу болести.

Синтетичките мириси, кои ги има во 75% од парфемите, а потоа миризливите свеќи, шампони, афтер-бричење и слични производи, содржат канцерогени материи кои остануваат во воздухот со часови по употребата.

“Повеќето производи во продавниците и парфимериите се направени од синтетички хемикалии. Лично, пред неколку години, лично имав освежувач во мојот автомобил кој топеше пластика. Секоја хемикалија е првенствено штетна за белите дробови, особено кај астматичарите. Отровната материја влегува во крвотокот и предизвикува многу болести“, објаснува онкологот Владимир Ковчин .

Тој нагласува дека синтетичките парфеми се најопасни за бремените жени: “Во никој случај не е пожелно да се користат или да се биде близок со оние кои користат синтетички парфеми. Тие влегуваат во крвта, ја преминуваат плацентата, го оштетуваат ембрионот, па може да се роди дете болно или со дефект. Најопасни мириси се оние што содржат бензен и циклични јаглеводороди “, рече тој.д -р Ковчин.

Најголемиот проблем во Србија кога се во прашање малигните заболувања, како што вели, е тоа што пациентите доцна се јавуваат на лекар. „Дури и да имаат симптоми, чекаат сами да поминат. Честопати симптомите се слични на други болести, па пациентите ги игнорираат. Ова е најчесто случај со пушачите кои се навикнати да кашлаат со години, а кога станува полошо викаат лекар. тогаш ќе биде предоцна “, посочува д -р Ковчин.

Ковчин посочува дека превентивните редовни прегледи се единствениот начин за навремено откривање на болеста и тогаш е поизвесно дека терапијата ќе даде резултат. За да спречиме рак, мора да спиеме доволно и квалитетно, да се храниме здраво и да се рекреираме. Здравиот живот може да помогне, но не може да го спречи ракот.

„Вистина е и дека многу работи“ излегуваат од глава“. Сменете го начинот на размислување Можни се спонтани излекувања од рак кај оние малигни заболувања кои се јавуваат како резултат на нарушен имунолошки систем, но секако позитивен начин на размислувањето и менувањето на животните навики помага. “Ковчин.