Дали вашето СРЦЕ е здраво: Направете брз тест со ЛАДНА ВОДА и дознајте дали е време да одите кај КАРДИОЛОГ

На сите им е јасно дека е неопходно да се оди на редовни контроли, но има и тест кој можете да го пробате дома и кој ќе ви ја открие состојбата на срцето.

Ќе ви помогне да добиете идеја како функционира вашето срце, да направите едноставен трик кој ќе ви го покаже здравјето на вашето срце за само 30 секунди.

Како се прави тестот?

Првиот чекор

Земете поголем сад, кој може да ги држите двете раце и наполнете го со ладна вода. За подобри резултати, додадете малку мраз.

Вториот чекор

Ставете ги рацете во садот и држете ги точно 30 секунди. Ова ќе ви помогне да дознаете како крвта ќе реагира кога ќе дојде во контакт со ледената вода.

Резултатот

Ако сте направиле се како што треба, сега е време да ја проверите состојбата на срцето. Ова се два можни исходи.

1. Поцрвенети прсти

Ако прстите ви се црвени, тоа е добар резултат. Тоа значи дека немате проблеми со оксигенацијата во крвта. Срцето и циркулацијата на крвта ви се во ред.

2. Прстите стануваат бледи или темно сини

Доколку прстите ви побледеле или ви се поплавиле, постои можност да имате проблеми со циркулацијата на крвта. Ова се случува затоа што вашите крвни зрнца имаат ниско ниво на кислород или затоа што имате проблем со преносот на кислород преку крвотокот до срцето, што може да укажува на проблеми со кардиоваскуларниот систем.

Во овој случај, можете да се обидете да го загреете или масирате пределот на раката за да се врати во нормална боја. Ако тоа не се случи брзо, задолжително посетете лекар.

Особено ако за време на тестот почувствувате отежнато дишење, главоболка или болка во градите, потење, вкочанетост во рамената, нозете, рацете, прстите или петите, вртоглавица, тоа е знак дека треба итен преглед.

Advertisement