92-годишниот архитект Стефан Рашков од соседна Бугарија ни дава многу вредни совети како да ги промениме нашите животи на подобро.

Тој посвети 40 години од својот живот на истражување како штетното зрачење од внатрешноста на земјата влијае на човечкото тело.

Дедо Стефан, е убеден дека секој човек мора да најде соодветен начин да се заштити од штетните влијанија. Во интервју за весникот „Стандард“ тој препорача многу едноставен метод – да се донесе еден или два јаткасти плодови.

„Радистезијата е наука која помага да се детектираат штетните зраци и може да не научи како да се заштитиме од нив. Сум слушнал од други колеги дека нема спас. Јас не се согласувам.

Тој појаснува дека во последните години се засилени штетните ефекти кои доаѓаат од електрониката околу нас насекаде, како компјутери, лаптопи, телефони, телевизори и други.

Архитектот е убеден дека освен оревите, некои видови дрвја можат да им бидат од непроценлива вредност и на луѓето во нивната борба против штетното зрачење.

Според него, ако човек успее да се заштити од нив, може да живее и до 150 години. „Ако човек научи да го користи она што природата му го дала како штит, може да живее многу долго.

На пример – ако научи да црпи енергија од дрвјата. Дури и ако на многу луѓе им звучи фантастично, тие можат да го наплатат секој од нас.

Тоа се прави со гушкање или потпирање со задниот дел од багажникот“, категоричен е Дедо Стефан. Всушност, неговиот совет тешко може да наштети, па не е лошо да се обидете.

Важно: Написот е информативен и информациите дадени во него не можат да ја заменат консултацијата со лекар, како и да се користат за само-лекување! Секогаш консултирајте се со лекар доколку имате конкретни поплаки и строго следете го пропишаниот третман и неговите препораки!