8 билки со моќно антивирусно дејство

Поради концентрацијата на многу активни соединенија, многу растенија ефикасно помагаат во борбата против вирусите. Постојат билки кои имаат моќен антивирусен ефект, а придобивките се тестирани со текот на времето.

Реган

Содржи карвакрол, компонента со антивирусни својства. Во ин витро студија на оригано масло со изолиран карвакрол, беше откриено дека ја инхибира активност на глувци норовирус (МНВ) 15 минути по изложеноста. МНВ е многу заразна и е главната причина за стомачен грип кај луѓето.

Маслото од оригано и карвакрол, исто така, се покажало дека имаат антивирусно дејство против вирусот на херпес симплекс тип 1, ротавирус и респираторниот синситски вирус (РСВ), што предизвикува респираторни инфекции.

Чај

Антивирусните својства на мудрецот во најголем дел се поврзани со софинолидните соединенија. Ин витро студиите покажуваат дека оваа билка може да се бори против вирусот на човечка имунодефициенција. Откриено е дека екстрактот од чај значително ја намалува активноста на ХИВ, спречувајќи го да навлезе во целните клетки.

Василиј

Многу видови на босилек можат успешно да се борат со некои вирусни инфекции. Поточно, научниците откриле дека екстрактите од сладок босилек, заситени со соединенија како што се апигенин и урсолна киселина, имаат силни ефекти против вирусите на херпес, хепатитис Б и ентеровируси.

Копар

Во експериментите, екстрактот од копар покажа силен антивирусен ефект против вирусите на херпес. Транс-етанол, главната компонента на есенцијалното масло од копар, покажа моќен антивирусен ефект против херпес.

Зуи

Во студиите за глувци, концентрираниот сок од елдербери беше во можност да ја потисне репликацијата на вирусот на грип и да го стимулира одговорот на имунолошкиот систем. Според резултатите од четири студии во кои биле вклучени 180 лица, додатоците од олбербери значително ги намалиле симптомите на горниот респираторен тракт предизвикани од вирусни инфекции.

Лук

Тој е популарен природен лек за широк спектар на болести, вклучувајќи вирусни инфекции. Во една студија во која биле вклучени пациенти кои страдаат од брадавици од хуман папиломавирус (ХПВ), употребата на екстракт од лук во погодените области два пати на ден ги елиминира брадавиците после 1-2 недели.

Покрај тоа, постојат докази дека лукот може да има антивирусно дејство против грип А и Б, ХИВ, ХСВ-1, вирусна пневмонија и риновирус што предизвикува ладно.

Рузмарин

Розмаринот содржи олеанолна киселина. Оваа супстанца има антивирусна активност против вируси на херпес, ХИВ, грип, хепатитис (потврдено во студии за животни и ин витро). Покрај тоа, екстрактот од рузмарин покажува антивирусни ефекти против вирусите на херпес и хепатитис А.

Ехинацеа

Ин витро студиите покажуваат дека некои сорти на ехинацеа се особено ефикасни во борбата против вирусните инфекции, како херпес и грип.

Advertisement