Лукот е една од храните која најчесто се препорачува за зајакнување на имунитетот. Придобивките и квалитети на лукот се познати повеќе од 50 века. Еден од најстарите рецепти со лук доаѓа од Тибет.

Тинктурата од лук се сметаше како лек за разни заболувања!

За што е корисна тинктурата од лук?

  • Да се ​​намали нивото на холестерол
  • Да се ​​зајакне имунитетот и да се забрза метаболизмот
  • Да се ​​регулира крвниот притисок
  • Против астма и болести на белите дробови
  • За третман на хроничен синузитис
  • Против сезонските алергии
  • Против гастритис
  • Против разни воспаленија во организмот

Ајде да направиме тинктура од лук!

Потребни состојки:

  • 350 грама лук
  • 200 мл. етил алкохол

Начин на подготовка:

Излупете го лукот и ситно исецкајте го.

Подгответе мала тегла за да ја задржите тинктурата. Добро измијте ја теглата и вриејте ја во врела вода. Оставете ја да се исуши. Кога ќе завршите, ставете го лукот во теглата, а потоа етил алкохолот.

Затворете ја теглата добро и ставете ја во фрижидер. Не ја отворајте теглата 10 дена, туку тресете го секој ден.

После 10-дневен период, отворете ја теглата и исцедете ја течноста. Потоа, повторно истурете ја прецедената течност во тегла и вратете ја во фрижидер.

Како да пиете тинктура од лук?

Тинктурата се троши во форма на капки растворени во вода, околу 15 минути пред јадење.

1 Ден – 1 капка пред појадок, 2 капки пред ручек и 3 капки пред вечера

2 Ден  – 4 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 6 капки пред вечера

3 Ден – 7 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 9 капки пред вечера

4 Ден – 10 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 12 капки пред вечера

5 Ден – 13 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 15 капки пред вечера

6 Ден – 15 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 13 капки пред вечера

7 Ден  – 12 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 10 капки пред вечера

8 Ден  – 9 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 7 капки пред вечера

9 Ден  – 6 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 4 капки пред вечера

10 ден – 3 капки пред појадок, 2 капки пред ручек и 1 капка пред вечера