00001011

Забниот камен е доста непријатна глетка и може тотално да го расипе впечатокот за убава насмевка. Варовитите налепи на забите, познат  како забен камен, претставува слоеви по грлото на забите.

Првично ровок и со слабо изразена боја со времето тој станува доволно густ и пигментиран. Секое воспаление на непцата може да предизвика појава на забен камен.

Забниот камен се отстранува со посебни стоматолошки инструменти. А при секоја повторна појава, тој мора повторно да биде отстранет.

Во некои случаи во текот на постапката се  применува аналгетско средство, но генерално, тоа е речиси безболно. Употребата на тврда храна, третманот на болните заби и борбата со нарушувањата во размената на материите се главните начини за превенција на забниот камен.