Постојано се намалува возрасната граница, кога луѓето, можат да бидат жртви на срцев удар? Оваа кобна болест не избира ниту млади, ниту стари. Затоа секогаш треба да знаете како да се заштитите и да си помогнете.

Можеби знаете да им помогнете на другите, во случај на срцев удар, но не и да си помогнете самите на себе.

За многу луѓе, овој напад се случува само кога се сами, кога во нивна близина нема никој, кој би можел да им помогне. Во тој момент, срцето почнува неправилно да чука, а вие имате само десет секунди да реагирате, пред да ја изгубите свеста. Сепак, кога ќе се најдете во таква ситуација, може да си помогнете со силно и зачестено кашлање. Пред секое закашлување, треба длабоко да вдишете и направете кашлицата да биде длабока и продолжена.

Длабокото вдишување и кашлањето треба да го применувате секои две секунди, откако ќе почувствувате дека нешто не е во ред. Тоа го повторувате неколку пати, без запирање, се додека не пристигне помош, или пак, додека не почувствувате дека чукањето на срцето почнува да се нормализира.

Длабокото дишење ја снабдува плуќата со кислород, додека „кашлањето“ и „масирањето“ на срцето ја одржуваат циркулацијата. Ако се најдете во таква ситуација, корисно може да биде и притискањето на областа околу срцето. На тој начин, ем можете да си помогнете, ем да го одложите одењето во болница.

Advertisement