zabi 10Забите се најважни, бидејќи со нив се јаде, а тие можат да ја дадат и најубавата насмевка на планетата. Затоа секогаш многу битно е тие да се одржуваат здрави, да се оди редовно на заболекар и да се контролираат дали има расипани. За да се постигне убавата и сјајна насмевка и да се одржат запчињата здрави, постои храна која тоа го овозможува.

Храна за здрави заби:

Двапати дневно треба да се изеде по 150 грама младо немасно сирење со сок од еден лимон. Калциумот од сирењето ги зајакнува десните, забите и виличните коски, а витаминот Ц од лимонот ги убива бактериите, кои ја разоруваат забната глеѓ. Важни за забите се и рибата и пилешкото месо.