00033419

Главоболката за време на бременост може да крие многу сериозни заболувања кај идните мајки, предупредуваат стручњаците од болницата во Саутемптон. 90% од случаите на главоболка се резултат на стрес, напнатост или мигрена. Обично болките во главата можат да се појават во текот на изминатите шест месеци од бременоста, пишува “Дејли Меил”.

Но еден мал процент жени се загрозени од потенцијално опасни, по живот невролошки проблеми, кои се “маскираат” во форма на обично главоболка. Овие проблеми се трета, најчеста причина за смртност кај бремените жени.

“Главоболката е чест симптом во нашите животи. Некои жени доживуваат силни болки во главата, додека го износат своето дете, што во повеќето случаи не може да наштети на мајката и бебето, но можат да бидат многу непријатни. Но,  некои видови главоболки може да бидат опасна индикација, која треба да се одреди правилно од ОБ-гинеколозите. Тие треба брзо да се запознаат со симптомите и да знаат кога да побараат совет од специјалист “, објасни д-р Кристи Татнежот.