crveno vino Патот до здраво срце се наоѓа на дното на чашата, тврди една студија објавена во билтенот за Клиничка ендокринологија и метаболизам. Благопријатното дејство на црното вино врз срцето е веќе добро познат податок, меѓутоа сега научниците открија дека мажите, кои конзумирале по 13 алкохолни единици од било кој алкохолен пијалок неделно, имале намален ЛДЛ( штетен холестерол) во крвта за цели 20 проценти.

Големиот број на ЛДЛ- холстерол честички се смета за еден од најчестите причинители за појавата на срцевите заболувања, објаснува Џун Дејвисон, потпаролка на британската асоцијација за срце. Добри вести за оние кои уживаат во една или две чашки алкохол, меѓитоа потребно е да се одреди г