Биолошки активните точки, поточно ефектите врз нив, имаат корисни придобивки врз различни делови од телото.

Секоја таква точка е „одговорна“ за одреден орган или систем.

Благиот притисок на одредени точки на телото олеснува голем број на здравствени заболувања.

Како да ги активирате биолошки активните точки?

Ако најдете точки на болка на вашето тело, не грижете се. Подобро да им посветите посебно внимание. Зошто? На овој начин можете да елиминирате голем број на проблеми во организмот и веројатно да избегнете многу непријатни здравствени ефекти. Овие точки се нарекуваат биолошки активни и влијанието врз нив не подразбира достапност на медицинско образование. На тој начин секој може да си помогне.

Еве ги главните биолошки активни точки на телото:

Дејствувајте со притискање на биолошки активната точка со показалецот и средниот прст, а поретко со палецот.

1. Област на вратот

 • Го неутрализира стресот.
 • Ја ублажува главоболката.
 • Го нормализира спиењето.
 • Ја отстранува затегнатоста на вратот.

2. Областа помеѓу палецот и прстот до палецот на стапалата

 • Ја ублажува главоболката.
 • Ја зајакнува меморијата и ја подобрува концентрацијата.
 • Дава брзање на енергија.

3. Областа помеѓу горната усна и носот

 • Ја отстранува вртоглавицата.
 • Помага во олеснување на болката без разлика како се чувствува.
 • Ја подобрува меморијата и ја подобрува концентрацијата.

4. Областа помеѓу палецот и показалецот во горната рака

 • Ја отстранува болката во ушите.
 • Ги отстранува грчевите и болките во грбот.
 • Ја намалува болката во вратот или напнатоста.

5. Точки веднаш под капакот на коленото

 • Го тимулира варењето.
 • Го отстранува воспалението.
 • Спречува акумулација на вишок маснотии.

6. Задниот дел во основата на вратот

 • Ја отстранува болката во рамената.
 • Ја олеснува болката во грбот.
 • Помага во олеснување на напнатоста на мускулите.

7. Уво

 • За превенција на срцето.
 • Ја намалува главоболката.
 • Му дава импулс на метаболизмот.

Правила за работа со биолошки активните точки:

 1. Пронајдете ја точката што ви е потребна за да ја отстраните болката што во моментот ве мачи. Притиснете нежно за 30 секунди. На овој начин ја стимулирате локалната циркулација на крвта.
 2. Потоа направете 9 вртења во насока на стрелките на часовникот и 9 вртења во спротивна насока од стрелките на часовникот без да предизвикате болка.