И покрај фактот дека киселата зелка се смета за многу корисен производ, не се препорачува за некои групи на луѓе.

Ова го предупреди нутриционист од Националното здружение на нутриционистите во Русија Наталија Круглава. Кисела зелка може да им наштети на лицата со хипертензија и нарушен метаболизам. Ова е затоа што солта содржана во неа може да биде причина за висок крвен притисок.

Што се случува со луѓето кои јадат кисела зелка

Покрај тоа, ги задржува течностите во телото, што исто така може да доведе до висока крв и оток.

Круглава забележува дека луѓето со проблем на цревата, исто така, треба да го избегнуваат овој производ, бидејќи неговата потрошувачка може да предизвика оток и надуеност.

Оваа храна не се препорачува за жени кои дојат, бидејќи може да предизвика проблеми со стомакот кај бебињата.

Луѓето кои имаат тенденција да задржуваат течности кога користат сол, можат да консумираат кисела зелка, сепак, ако се земе во предвид употребата на други производи што содржат сол.

„Не мора целосно да го исклучувате консумирањето кисела зелка од вашето мени, но во исто време треба да консумирате помалку друга солена храна“, рече рускиот нутриционист.