Правилното комбинирање на храната, која ја консумираме во еден оброк, е многу важно за целосно апсорбирање на корисните состојки, без ризик од непријатност и тежина во стомакот после јадење.

Во некои случаи, комбинирањето на храна бара одредени производи да се избегнуваат откако ќе се јадат други, бидејќи последиците може да бидат многу сериозни.

Никогаш не мешајте млеко и риба од конзерва во еден оброк!

Ова е основен принцип во здравото јадење, не затоа што комбинацијата не е корисна, туку затоа што може да биде опасна по живот. И покрај тоа што случаите на труење со опасна храна по таквата комбинација на храна се многу ретки, предупредувањето секогаш ќе постои.

Млекото и јогуртот се храна со најбогати протеини. Истото важи и за рибите во било која форма. А основно правило за здраво јадење не е истовремено да се консумираат два растителни или два животински извори на протеини. Во случај на комбинација на млеко и риба, ова ќе биде токму она што ќе резултира со бавен метаболизам и взаемно негативно влијание врз апсорпцијата на двете јадења.

Kога се комбинира кисело или свежо млеко со конзервирана риба, опасноста е поголема!

Ако конзервата не е произведена во стерилна средина, постои ризик рибата во неа да се порази од опасни бактерии, кои се развиваат слободно во кислород и средината. Колку повеќе состојки има конзервата, толку повисок е ризикот со кој било од нив да се внесат опасните бактерии и со времето конзервата да се збогати со токсин.

Кога се консумираат заедно со млеко, овие бактерии прават опасна реакција со млечните протеини и може да доведат до сериозно труење и интоксикација. Препораката важи и кога конзервирана риба се конзумира со млечни сосови.

Во услови на чисто производство, ризикот од такви опасни реакции е многу мал. Сепак, секогаш е потребна превентивна заштита. Истиот совет се однесува на комбинирање на млеко со други конзервирани производи. Дури и ако во неа нема риба, веројатноста за појава на бактерии останува, како и опасноста од реакција со млечни производи.

Затоа потрошувачката на млеко и конзервирани производи треба да станува само по одредено време, за да се даде можност за изнесување од организмот на едниот производ пред да се консумира другиот и да нема можност за реакција помеѓу нив.

loading...
Сподели