По читањето на оваа статија и откривањето на кои болести се изложувате, прилично сме сигурни дека нема да бидете веќе толку љубоморни како до сега..

Едно истражување спроведено на Универзитет, во областа на неврологија, покажало дека жените кои страдаат од љубомора, анксиозност или различни грижи, имаат два пати поголем ризик од развој на Алцхајмерова болест.

Ова истражување предвидува дека до 2050-та година ширум светот ќе има 44 милиони луѓе кои страдаат од депресија. Во рамките на тестови на личноста, 800 жени во доцните тресетти, четриесетти и почетокот на педесеттите години имале неколку поставени прашања за невротична состојба. Издвоена е една карактеристика – својствена за нервоза, вознермиреност, љубомора и вина.

Испитаниците биле прашани за тоа дали се под стрес на работа, дома или поради здравствени причини. Истите прашања биле повторувани во интервал од пет години. Кога истражувањето завршило, по 38 години, кај 153 жени бил забележан развој на невротични состојби.Авторката на истражувањето, Лена Џонхансон, изјавила дека опасностите кај депресивните луѓе се гледаат во однесувањето, начинот на живот или реакциите на стрес.

Од друга страна, студијата истакнала дека бројот на депресивни луѓе во наредните периоди драматично ќе се зголеми, и поради тоа е многу важно да се препознаат индикаторите, ризиците и начините за заштита. Потребно е да се знае што треба да се промени.Ние не можеме да ги спречиме секојдневните извори на стрес, но можеме да развиеме стратегии кои ќе ни помогнат да се соочиме со него и да го намалиме ризикот за појава на депресија. Разбирањето на факторите кои имаат влијание на ризикот за појава на Алцхајмеровата болест може да ни понуди нови стратегии за спречување на болеста.

loading...
Сподели