Луѓето го загадуваат воздухот со голема брзина. Изворот на загадување може да се најде во поголемите градови низ целиот свет; Jakакарта, Newу Делхи, Мексико Сити, Париз, Лондон и Лос Анџелес.

Загадувањето од човекот е опасно затоа што лесно се апсорбира во организмот. Големите честички на загадување се само околу големината на дијаметарот на косата, додека ултрафините честички се уште помали. Откако овие мали спецификации на загадување ќе влезат во телото, тие можат да предизвикаат голем број на сериозни болести, како што се астма, пневмонија и бронхитис.

Пневмонијата е опасна состојба која одзема животи на скоро еден милион деца на годишно ниво, при што околу половина од овие случаи настануваат како резултат на загадување.

Не се само респираторни состојби кои вртоглаво се зголемуваат по алармантни стапки. Загадувањето е исто така поврзано со невролошки состојби, како што е маглата на мозокот, Алцхајмеровата болест и невродегенерацијата.

Бидејќи се мали, честичките од загадувањето на воздухот патуваат од нашите бели дробови во крвта и циркулираат во мозокот. Откако таму, може да промовира воспаление на мозокот.

Додека блага неврогенерација е природен аспект на стареење, може да се влоши и забрза со невроинфламацијата од сериозно загадување на воздухот. Уште полошо, сериозното загадување на воздухот може да ја забрза невродегенерацијата кога мозокот е на врвот на неговиот развој – за време на детството.

По низа необјаснети „случајни“ смртни случаи кон крајот на 1990-тите, беше направено алармантно откритие. Кога невропатологот и педијатар Лилијан Калдерон-Гарцидуас ги испита мозоците на овие починати лица под микроскоп, таа најде мали темни дамки опкружени со воспалено ткиво.

Во центарот на овие места беа материјата од честички и ултрафинирана материја. Ова беше единствениот медицински аспект што секој од овие лица што доживеа необјаснета смрт, имаше заедничко. Другата заедничка заедница, што не беше медицинска, туку еколошка, беше дека сите беа од Mexicoу Мексико, каде што нивото на загадување е околу шест пати повеќе од „безбедносните“ нивоа препорачани со меѓународните упатства.

Друго интересно откритие за време на анализата на овие мозоци беше присуството на амилоидни плаки, мали марки кои личат на лузни или розови стебла. Амилоидните плаки обично се присутни во мозоците на оние кои страдаат од алцхајмерова болест.

Атипично познавање кај децата кои живеат во загадени градови

Според една студија, децата кои живеат во загадениот регион во Newу Мексико, имале поголем когнитивен пад од врсниците на иста возраст, слични средини и соседства. (4)

Студијата откри и специфики; областите на мозокот кои недостасувале најмногу биле париеталните лобуси на кортексот, како и префронталните и временските лобуси. Овие се клучни области кои поминуваат низ нивниот развој во текот на детството.

Друга област која беше погодена, откриена од снимањето на мозокот, беше аудитивното стебло на мозокот и белата материја (каде се случуваат врски за комуникација). Ова може да ги објасни доцнењата во говорот и развојот на јазикот. Покрај тоа, невроинфламацијата е значително поголема кај луѓето кои живеат во загадени области.

Голем број на студии и извештаи од целиот свет ја откриле истата вистина: загадувањето влијае на здравјето и когнитивниот развој на децата на погубни начини.

Јавна здравствена криза поврзана со загадувањето

Сè уште е можно да се исчисти нашата околина со намалување на штетните загадувачи во воздухот. Важно е за сите да постапуваат според чувството на итност и да ја намалат количината на пластични и необновливи извори што ги трошиме во нашите секојдневни животи. Ова ќе ја намали потребата за производство, што пак ќе види помалку штетни емисии во нашиот воздух кој може да дише.

Секој член на општеството, заедно со индустриските комплекси, треба да го промени начинот на правење работи. Повеќе нема време да чекаме другите да дадат одговори.

Невродегенеративните заболувања се меѓу првите 10 масовни убијци, а загадувањето на воздухот, дури и на умерено и „прифатливо“ нивоа, е директно поврзано со овие услови. Како што расте нивото на загадување, така расте и застапеноста на овие состојби кај помладите членови на општеството.