Kолку и да звучи неверојатно, семките од тилчек ги може овие две работи истовремено.

Од една страна, ги зголемува градите затоа што содржи фитоестроген кој влијае на задржување на вода во ткивото, а од друга страна ова чудотворните семки можат да ги намалат ПМС болките.

Семките од тилчек се стар лек кој им се препишувал и на мажите заради зајакнување на плодноста.

Ова семе се користи и за лечење на алергии, висок крвен притисок, регулирање на шеќер во крвта, исфрлање на секрет од гради и синуси, стимулација на метаболизмот и слично.

Сепак има една маана: вкусот на оваа билка е непријатен и лут, па на него ќе мора постепено да се навикувате.

Сподели