Многу е важно да ги идентифицирате предупредувањата од мозочниот удар и да добиете медицинска помош за да се намали можноста од ризик на сериозни оштетувања на мозокот.

Тоа може да помогне во намалување на ризикот од смрт или од инвалидитет и да се зголемат шансите за опоравување.

Медицинскиот експерти велат дека знаците и симптомите можат да варираат од една личност до друга зависно од врста на мозочниот удар и од делот на мозокот кој е највеќе погоден, но сите тие имаат тенденција да се јаваат одеднаш.

Кои се симптоми на мозочниот удар?

  • укоченост, слабост, замор на лице, раце или нозе, особено ако е зафатена само едната страна од телото
  • – пореметување на говорот, неразбирливо и отежнато говорење
  • –  замаглување на очите или губиток на видот особено на едното око
  • – нагла главоболка пропратена со повраќање без причина
  • – губење на рамнотежа

Затоа внимвајте на овие симптоми !!!!!!!!

loading...
Сподели