Многу модерни мајки во денешно време го скратуваат доењето поради естетика на градите и го учат своето бебе на вештачка храна и цуцла, која има многу негативно дејство врз детето.

Бебето кога цица, ја активира мускулатурата на лицето, што доведува до правилен развој на вилицата и забите.

Од психолошки аспект, бебе кое почнува да се храни со вештачка храна, речиси цел живот прибегнува кон вештачки работи.

Оние бебиња, кои пак се хранети со мајчино млеко, имаат развиени работни рефлекси, а потоа треба со пластична чашка и пластична лажичка да ги развиваат и рефлексите на голтање,  кога ќе пораснат не им е проблем за било што да си направат  кое е на природна база, односно се повредни деца од тие што се хранеле со вештачка храна, тврдат лекарите.

Сподели