Ако немате никакви тешкотии со празнењето на цревата секој ден, тогаш сте навистина среќни. Ова можеби изгледа смешно, но со редовното празнење ги исфрлате непотребните материи во вашето тело.

Сепак, има и луѓе кои немаат потреба од празнење дури неколку дена, а понекогаш и цела недела. Докажано е дека по третиот ден, во кој човек не располага со своето тело непотребни материи (преку фекалии), човечкото тело започнува да се труе сам.

Ова се нарекува нередовен стомак, но всушност, проследено со запек, може да доведе до многу заболувања, вклучувајќи го црниот дроб, бубрезите, дијабетес, артритис и многу повеќе.

Како и да е, важно е да се знае дека нередовниот стомак доведува до акумулација на килограми и до влошување на состојбата и виталноста на кожата, косата и ноктите.

Се повеќе и повеќе експерти препорачуваат дека, за да се избегнат сите овие непријатни симптоми, треба да се направи барем еднаш годишно чистење на цревата со ленено семе. Ова се однесува на оние кои се чувствуваат здраво и немаат такви проблеми, како и на оние кои страдаат од редовен запек. Таквиот третман се врши со превентивни мерки, додека ако имате запек пожелно е да се подложува на режимот на лен, не еднаш, туку двапати годишно.

Прочистување на цревата со ленено семе

Тајната на лененото семе лежи главно во фактот дека е многу богат со растителни влакна, што помага да се исфрли храната што буквално ќе изгние во нашите стомаци. Шемата за прочистување на цревата е многу едноставна.

Сè што треба да направите е да земете органско ленено семе и домашно кисело млеко или кефир. 

  • За првата недела, подгответе сад со кисело млеко од 100 мл (или кефир) во кој ќе промешате 1 супени лажица мелено ленено семе. Тоа треба да го консумирате наместо редовниот појадок.
  • Во втората недела зголемете ја количината на ленено семе и додајте 2 супени лижици  во 100 мл кисело млеко или кефир.
  • Во третата недела, додадете 3 супени лажици во 150 мл кисело млеко (или кефир).

Додека ги чистите цревата во овој период, избегнувајте тешка храна и фокусирајте се на свежо овошје и зеленчук.

Исто така, препорачливо е да пиете 2-3 литри вода на ден.

Како што можете да видите, ништо не е толку комплицирано!