Една од најздравите намирници во светот е секако лукот. Силата на ова растение се користи во народната медицина повеќе од 5.000 години.

Еден од најстарите рецепти во светот е оној од Тибет, каде тинктурата на лукот беше најмоќниот лек против разни болести.

За што се користи тинктурата на лук?

  • Да се ​​намали холестеролот
  • Да се ​​зајакне имунитетот и да се забрза метаболизмот
  • Да се ​​регулира крвниот притисок
  • Против астма и белодробни заболувања
  • За третман на хроничен синузитис
  • Против сезонски алергии
  • Против гастритис
  • Против разни воспаленија (природен антибиотик)

Тинктура од лук – Состојки:

  • 350 гр домашен лук
  • 2 dcl медицински алкохол

Подготовка:

Излупете го лукот и исечкајте го на половина. Теглата добро измијте ја. Кога ќе се исуши, ставете го лукот во него, а потоа и алкохол.

Затворете ја теглата и ставете го во фрижидер. Протресете го барем еднаш на ден, но оставете го затворено 10 дена.

После тоа, процедете ја смесата, па истурете ја назад во теглата и вратете ја во фрижидер.

Тинктурата се става во форма на капки во вода и се пие околу 15 минути пред појадок, ручек и вечера.

Ден 1: 1 капка пред појадок, 2 капки пред ручек и 3 капки пред вечера.

Ден 2: 4 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 6 капки пред вечера.

Ден 3: 7 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 9 капки пред вечера.

Ден 4: 10 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 12 капки пред вечера.

Ден 5: 13 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 15 капки пред вечера.

Ден 6: 15 капки пред појадок, 14 капки пред ручек и 13 капки пред вечера.

Ден 7: 12 капки пред појадок, 11 капки пред ручек и 10 капки навечер.

Ден 8: 9 капки пред појадок, 8 капки пред ручек и 7 капки пред вечера.

Ден 9: 6 капки пред појадок, 5 капки пред ручек и 4 капки пред вечера.

Ден 10: 3 капки пред појадок, 2 капки пред ручек и 1 капка пред вечера.