Старечката грпка е таложење на масно ткиво на грбот, предизвикано од хормони.

Почнува за време на менопаузата: Претходно под влијание на женските хормони, маснотиите се локализираат на колковите и задникот.

Со опаѓањето на крвта во естрогенот и зголемувањето на адреналиниот, мастите почнуваат да се таложат во стомакот и на грбот.

Старечката грпка е проблем кој го имаат жените со вишок килограми. Постои масен јастук, тој го прекинува дотокот на крв, а тоа доведува до кршење на церебралната циркулација. Грпката може да расте и со годините.

Во видеото, може да погледнете вежи кои доктор Бубновски ги покажува, а кои ќе може да ги правите дома, со кои ќе може да ја отстраните грпката без операција.