Згрутчување на крвта може да биде исклучително опасно по живот, се шири од крвотокот низ целото тело и може да ги нападне срцето, мозокот и другите органи и да доведе до фатален исход.

Кога згрутчување на крвта ги затнува артериите, мозокот, срцето и белите дробови престануваат да примаат кислород, што резултира во прекин или мозочен удар.

Иако повеќето случаи можат да се спречат, згрутчување на крвта (тромб) е сериозен проблем на јавното здравство што убива стотици илјади возрасни секоја година. Овие симптоми се знак дека е време да се јавите на лекар:

Кога се формира тромб во рацете и нозете, длабоко под кожата, се нарекува длабока венска тромбоза. Ова е опасно затоа што тромбот може да патува од срцето до белите дробови. Длабока венска тромбоза може да се појави ако не сте се движеле долго време.

Што е тромб и како да спречите негово појавување?

Овие симптоми се аларм:

Оток: ова може да се случи на истото место каде што се развива тромб или на целата нога или рака.

Промена на бојата: Може да забележите дека рацете или нозете се црвени или сини.

Болка: Бидејќи состојбата се влошува, ќе почувствувате поголема болка. Сензацијата може да варира од досадна болка до интензивна болка.

Тешко дишење: Ако тоа се случи, тоа може да значи дека згрутчувањето се преселило од раката или ногата на вашите бели дробови. Може да се појави и силна кашлица или крв при кашлање.

Грчеви во долниот дел на нозете: Ова чувство се јавува ако има тромб во ногата.